Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πόνου (από τους ψυχιατρικοποιημένους αγωνιστές)

Το ακόλουθο κείμενο  γράφτηκε και μοιράστηκε από την ομάδα taller de investigaciones subversivas UHP (εργαστήρι ανατρεπτικών ερευνών), ως παρέμβαση σε συνέδριο που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο της  Γρανάδας γύρω στο 2003 με θέμα τη σχέση ψυχικής ασθένειας και εργασίας.

Τα  κεντρικά σημεία  του συνεδρίου,  θέτοντας ως αναγκαιότητα την αναγνώριση της ύπαρξης της ασθένειας ως κάτι το φυσιολογικό, προέκριναν την τοποθέτηση των ατόμων με ψυχικά προβλήματα στο χώρο της εργασίας. Γιατροί, επαγγελματίες, τοπικοί πολιτικοί και επιχειρηματίες  αντάλλαξαν κομπλιμέντα για τη δουλειά τους, ενώ την ίδια στιγμή παρότρυναν  τις οικογένειες των «ψυχιατρικοποιημένων» να τους διατηρούν σε ένα αυστηρό ιατρικό έλεγχο καθοδηγώντας τους με τη βοήθεια  οποιασδήποτε «συμπαθητικής»  ΜΚΟ,  ικανής να τους βρει μια δουλειά συμβατή με την παθολογία τους.

Ας μην ξεκινήσουμε  με  περιττά λόγια και με τυπικότητες, ΕΣΕΙΣ… επιχειρηματίες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δημοκράτες με καλή θέληση, είστε ένα μάτσο μαλάκες.

Έχετε  το θράσος να αυτοπαρουσιάζεστε στην κοινωνία ως  παλαδίνοι και σωτήρες των καημένων  «ψυχικά απομονωμένων»  προσπαθώντας, χωρίς καθόλου σχολαστικότητα, να πουλήσετε έναν τίτλο που θα ταυτοποιεί την υγεία με τη φυσιολογικότητα και τη φυσιολογικότητα με τη μισθωτή εργασία. Και βάσει αυτού, αφού μας ναρκώνετε με νευροληπτικά για χρόνια, μας εξευτελίζετε συστηματικά, μας κλείνετε ακούσια, μας καθηλώνετε με αλυσίδες, μας βάζετε ταμπέλες και ακρωτηριάζετε την προσωπική μας αυτονομία,  προσποιείστε, προκειμένου  να εξιλεωθείτε απέναντί μας και να μας εξημερώσετε δίνοντάς μας έναν τόπο εργασίας, ένα χώρο στο σάπιο κόσμο σας. Πρώτα μας απομονώνετε και μας μεταχειρίζεστε και μετά: βγάζετε κέρδος τοποθετώντας μας στην παραγωγή. Μας αυτοματοποιείτε και μετά βγάζετε μια φωτογραφία με κάποιους από μας να δουλεύουν στην αλυσίδα  παραγωγής, να φτιάχνουν  «αλληλέγγυα»  έπιπλα ή να καθαρίζουν τα σκατά ενός πλούσιου που προσποιείται ότι  καθαρίζει τη συνείδησή του βοηθώντας  στην υπόθεση της «ενσωμάτωσης». Εδώ ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιό του… ο ψυχολόγος/ψυχίατρος γιατί διαιωνίζει επανειλημμένως μια κατάσταση (αν ήθελαν πραγματικά να βρουν λύσεις σχετικά με τον πόνο, θα έπαιρναν  το ρίσκο να χάσουν τη δουλειά και την κοινωνική τους θέση),  οι επιστήμονες των εργαστηρίων γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι παραγωγικοί (όποιο παραλήρημα δεν είναι παραγωγικό πρέπει να αποτρέπεται ) και για αυτό πρέπει να παίρνουν φάρμακα μέχρις εσχάτων, οι επιχειρηματίες γιατί γεμίζουν τα πορτοφόλια τους με κρατικές επιχορηγήσεις , έχοντας εργαζόμενους  που ποτέ δεν θα τους παρέχουν οποιοδήποτε εργατικό δικαίωμα (το ότι ένα τρελό άτομο δουλεύει είναι αρκετό από μόνο του, έτσι η αξία του μισθού παύει να είναι και τόσο σημαντική), οι διοικήσεις (κεντρικές και τοπικές) και οι συνεργαζόμενοι φορείς (κυρίως οι ασφαλιστικές) γιατί πουλάν τους εαυτούς τους στους πολίτες, είναι σαν να λέμε: μπροστά στους φυσιολογικούς ανθρώπους ξεπλένουν τα πρόσωπα τους, για να κάνουν περισσότερο ανθρώπινο ένα σύστημα, το οποίο εξ ορισμού, είναι απάνθρωπο.

Για όλα αυτά, θέλουμε να σας θυμίσουμε την ιστορία με το δαμαστή των  λιονταριών που μια ωραία μέρα τα θηρία του τον αποκεφάλισαν… ο στοιχειωμένος κυνηγός είναι ένα καλό τέλος για τα παραμύθια στα οποία βάζετε μέσα και τους εαυτούς σας. Μια μέρα θα σταματήσουμε να είμαστε οι πηγές εσόδων που  είμαστε τώρα και τα αστέρια που είναι αγκυροβολημένα στα κεφάλια μας θα εκραγούν μπροστά στα μάτια σας. Εκεί δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες, δεν θα δείξουμε έλεος στους  Άρχοντες  του  Γκούλαγκ  μέσα στο οποίο επιβιώνουμε. Μην αυταπατάστε, και κυρίως σταματήστε να ξεγελάτε και τους υπόλοιπους. Σήμερα το βράδυ θυμηθείτε τι είσαστε, όταν βάζετε τα παιδιά σας στο κρεβάτι, όταν κάνετε έρωτα με τον/την σύζυγό σας… βγάλτε τη μάσκα και κοιτάξτε τους εαυτούς σας στον καθρέφτη, θα μάθετε ότι είστε τα παιδιά αυτών που το 1941, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το θάλαμο αερίων στο Brandenburg –μαζική δολοφονία περισσότερων από 30 χιλιάδων ψυχικά άρρωστων-,  τα παιδιά των ευγονιστών  που για δεκαετίες μας απέτρεπαν από την αναπαραγωγή, του Moniz και της λοβοτομής του,  των εκτελεστών του ηλεκτροσόκ…. Είστε οι επιτυχημένοι όλης αυτής της επιστημονικής προόδου, κοινωνικής και ηθικής: συγχαρητήρια μπάσταρδοι. Οι καιροί έχουν αλλάξει, έχουνε γίνει πιο «καθαροί» [1] και λιγότερο δραστικοί , αλλά η ουσία της δουλειάς σας υπενθυμίζει… την εκμετάλλευση και το να βγάζεις κέρδος από τον πόνο του άλλου.  Και αυτό, είτε το θέλετε είτε όχι, σας κάνει τα  πιο αξιοθρήνητα και ασήμαντα  άτομα στον πλανήτη. Τα σκατά, σκατά είναι, είτε αποκρύπτουν, είτε καμουφλάρουν  τις στρατηγικές τους για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον με μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις των μεταρρυθμίσεων.

Μας είναι αδιάφορο τι λένε τα μίντια, τι λένε οι επιστημονικές, δικαστικές και αστυνομικές αυθεντίες, τι λένε οι συγγενείς, οι οποίοι παραμελούν την διαφορετικότητά μας (και κλαίνε δημόσια και ιδιωτικά εξαιτίας της ανωμαλίας των συγγενών τους). Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι το τι  λέει ο άρρωστος όταν το χημικό «φίμωτρο», αυτό που χρησιμοποιείτεγια να μας κλείσετε το στόμα, έχει βγει.

Μην έχετε το θράσος να μας αποκαλείτε «φτωχούς στο πνεύμα» και μετά να μας λέτε ότι είμαστε ένα μάτσο πικραμένοι που τα βλέπουμε όλα μαύρα…  η μαυρίλα στο δέρμα και τα μάτια μας  οφείλεται  στα γυαλιά ηλίου που τα έχετε επικαλύψει με αίμα. Αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως επαναστατικά υποκείμενα, όμορφες υπάρξεις και  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΕΣ. Είμαστε ο Άλλος  τον οποίο οι ειδικοί και τα πρωτοπαλίκαρά τους φοβούνται και δεν έχουμε την ανάγκη να ενσωματωθούμε στον εφιάλτη που έχετε ζωγραφίσει για να χαμογελάμε. Κρατάμε αυτό το νεύμα για τότε που θα είμαστε μεταξύ ομοίων, μεταξύ συνωμοτών που εργάζονται για να βγουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ήμασταν κλεισμένοι…  και που γράφουν στην έξοδο: Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ.

Έχουμε μάθει ότι όσο μακρύ και αν είναι το λουρί, το σκυλί δεν παύει να είναι σκυλί,ούτε είναι περισσότερο ελεύθερο.

Υγ. Ο Hegel  μας ψιθύρισε ότι η ιστορία θα φροντίσει  να σας κόψει τον κώλο…

 


[1]  –  Hygienic (στο πρωτότυπο)-με την έννοια της καθαρ(ι)ότητας