Εισαγωγικό σημείωμα

Οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί η εξουσία για να κυριαρχεί και να διαιωνίζει την ύπαρξή της σχεδιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και τα μέσα που χρησιμοποιεί σε ένα μέρος μεταφέρονται ταχύτατα παντού, προσαρμοζόμενα σε κάθε συνθήκη. Οι τακτικές και οι θεσμοί αυτοί, όπως η europol, η eurojust, o πανοπτισμός και τα διάφορα ‘οικονομικά μέτρα’ μοιάζουν και διαπλέκονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους, λειτουργώντας πιο συγχρονισμένα, επιχειρώντας να καλύψουν κάθε κομμάτι της ύπαρξής μας.

Αντίστοιχα όμως, ο πόλεμος ενάντια στην κυριαρχία αναπτύσσεται παντού. Ο σκοπός είναι κοινός, οι ανατρεπτικές δομές εξαπλώνονται και -θέλουμε να τις δούμε να- δικτυώνονται. Ένας πόλεμος, στην εξέλιξη του οποίου συμβάλλουν με τις θεωρητικές-πρακτικές συνεισφορές τους άτομα και ομάδες ανθρώπων από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Εντοπίζουμε αυτό το ανοιχτό και αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα στα πλαίσια ενός κινήματος που δεν γνωρίζει σύνορα και διεξάγει καθημερινό πολύμορφο πόλεμο ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας, εθνικής, ταξικής, έμφυλης ή οποιασδήποτε άλλης, με απώτερο σκοπό μια ζωή ελεύθερη από καταναγκασμούς και εκμετάλλευση. Είναι μια προσπάθεια που έχει στόχο έχει να πλησιάσει όσο μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων μπορεί μέσα από τις συνεισφορές τους, μεταφράζοντας από τη μία, αλλόγλωσσα κείμενα- και όχι μόνο- στα ελληνικά, απ’ την άλλη μεταφέροντας σε όσο περισσότερες γλώσσες είναι κάθε φορά δυνατό και διαχέοντάς τα, διάφορα κείμενα και μπροσούρες που δημιουργούνται στον ελλαδικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου του λόγου των πολιτικών κρατουμένων. Θεωρούμε τον καρπό των διαφορετικών αντιλήψεων που συγκλίνουν στους δρόμους της απελευθέρωσης και της ανατροπής ως πολύτιμη παρακαταθήκη, αν ιδωθεί κάτω από το μεγεθυντικό φακό της κριτικής ανάλυσης που αποτρέπει φετιχισμούς, εξιδανικεύσεις αλλά και θεαματικούς όρους. Αντιλαμβανόμαστε τη θεωρία ως τον λόγο αυτόν που είναι κατεργασμένος και δουλεμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να δύναται, να μπορεί να δημιουργεί ρήγματα στον τοίχο της κυριαρχίας. Να δώσει δημιουργικές διεξόδους που διατηρούν ακέραιη τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής, που μπορούν να αγκαλιάσουν μια κίνηση, μια πράξη. Μέσα σ’ έναν ωκεανό μηντιακών σκουπιδιών -junk food για το μυαλό- ανατρεπτική θεωρία είναι για μας η αναλυμένη και επεξεργασμένη χρήσιμη πληροφορία και ιδέα, που μπορεί να μετατραπεί σε όπλο εναντίον της ηγεμονίας του συστήματος.

Αυτό το όπλο πιστεύουμε πως δεν είναι για να μένει στα χέρια λίγων ‘εκλεκτών’ ή μιας ελίτ διανοουμένων που συνομιλούν μεταξύ τους σε κάποια κωδική γλώσσα.

Η ριζοσπαστική θεωρία είναι ένα εργαλείο δημιουργίας και καταστροφής στα χέρια όσων αγωνίζονται, κάτι το ζωντανό που εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τον κοινωνικό πόλεμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά κυρίως να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ απ’ την καθεμιά που συμμετέχει ενεργά σ’ αυτόν, απ’ τον καθένα που έχοντας μέσα απ’ την ίδια τη ζωή του διαλέξει θέση μάχης, βρίσκεται σ’ ένα διαρκές ψάξιμο των τρόπων εκείνων που θα θέσουν σε εφαρμογή το ξεπέρασμα των ορίων που υψώνει το σύστημα σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Δημιουργήσαμε το flyingtheory.squat.gr ώστε να αποτελέσει ένα μέσο άμεσης και έμμεσης επικοινωνίας, θεωρητικής ζύμωσης αλλά και ενθάρρυνσης για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Το flyingtheory.squat.gr είναι μια πρόκληση και ταυτόχρονα ανοιχτή πρόσκληση προς τον καθένα και την καθεμιά που επιθυμεί να μεταφράσει από/προς οποιαδήποτε γλώσσα, συμβάλλοντας στη σταδιακή δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης ενεργούς ριζοσπαστικής θεωρίας αλλά και στη δικτύωση των δομών μετάφρασης-πολύγλωσσης θεωρίας που λειτουργούν από αγωνιστές όλου του κόσμου.

πολύγλωσσο εργαστήρι για το ακόνισμα της ριζοσπαστικής σκέψης και τη διάχυση ανατρεπτικών ιδεών